Start » Kända tävlingar i triathlon

Kända tävlingar i triathlon

Ända sedan triathlon började utövas på 1970-talet har sporten vuxit i popularitet och nu arrangeras stora tävlingar över hela världen. I många av tävlingarna kan vem som helst delta medan andra är reserverade för världseliten. I allmänhet brukar man skilja mellan ”vanliga” tävlingar och Ironman-tävlingar. En vanlig internationell triathlondistans omfattar 1,5 kilometer simning, 40 kilometer cykling och 10 kilometer löpning. Ironman-tävlingarna, däremot, är längre och innehåller ungefär 3,8 kilometer simning, 180 kilometer cykling och 42,2 kilometer löpning. Av de tusentals triathlontävlingar som finns i världen idag har vissa fått ett speciellt rykte tack vare deras historia eller tuffa tävlingsförhållanden. Låt oss titta närmare på några av dem.

Tävlingar i triathlon börjar ofta med simning

Tävlingar som är kända i hela världen

Hawaii Ironman är ett lopp med en unik och prestigefylld historia. Det var på Hawaii som det första Ironman-loppet ordnades redan på 1970-talet. I början tävlade man på ön Oahu, men sedan 1980-talet arrangeras alla tävlingar på Big Island. Tävlingen börjar med simning i Kailua-Kona-bukten och därefter följer cykling genom Big Islands karga vulkanöken. Efter cyklingen springer man ett maratonlopp längs kusten. Loppet avslutas i Kailua-Kona där vinnaren springer i mål till publikens jubel. Är du också en vinnare? På Vinnarum casino online kan du räkna med guldregn när du vinner. Varför inte använda prispengarna för att resa till Hawaii?

London Triathlon är världens största triathlontävling. Varje år deltar mer än 13 000 människor i loppet. Tävlingen har fem olika distanser för triatleter på olika nivåer. Gemensamt för dessa fem tävlingar är att alla börjar med simning i hamnen utanför östra London. Därefter ser loppet olika ut beroende på vilken distans man deltar i. London Triathlon visas i TV och många av Londons ikoniska sevärdheter, såsom London Eye, London Bridge och Westminsterpalatset ger intressanta vyer. Varje år samlar London Triathlon in hundratusentals pund till olika välgörenhetsorganisationer.

Lopp med unik touch

Escape from Alcatraz är en tävling som startar på den legendariska fängelseön utanför San Francisco. Dessa tävlingar är förstås inspirerade av de flyktförsök som gjordes från fängelset. Den första tävlingen arrangerades 1981, men på senare år har den omvandlats till ett så kallat ”aquathlon”, det vill säga en tävling som endast innefattar simning och löpning. Det finns dock fortfarande en klassisk triathlontävling som innehåller cykling. Speciellt för tävlingen är att en stor del av löpsträckan sker på stranden Baker Beach och dess sandtrappor. Det gör tävlingen mer påfrestande.

Enduroman Arch to Arc Triathlon är en av de tävlingar som kallas för ultradistans. Sådana lopp är rentav längre än Ironman-loppen. Starten för Enduroman sker vid Marble Arch i London och därefter springer triatleterna 140 kilometer ner till Dover på den engelska sydkusten. Sedan simmar de över Engelska kanalen, en sträcka på ungefär 34 kilometer. De går i land i franska Calais och cyklar sedan 290 kilometer genom Frankrike, ända till Paris. Målgången sker under Triumfbågen. Endast 24 personer har klarat hela distansen och senast 2015 dog en av deltagarna. Rekordet på sträckan är 59 timmar och 56 minuter.

Många möjligheter för nybörjare

Idag finns det tusentals triathlontävlingar i världen med olika distanser och nivåer. Vissa tävlingar passar för nybörjare medan andra, som Enduroman, kräver nästan övermänsklig kondition. För en nybörjare i sporten rekommenderas det att man börjar med att delta i en så kallad sprintdistans. Det är ett kortare lopp som brukar omfatta ungefär 600 meter simning, 20 kilometer cykling och 5 kilometer löpning. Det är ett bra sätt att se om man gillar sporten och har vad som krävs. Kortare distanser lämpar sig även för folk som har begränsad tid att lägga på träning.

Andra sorters tävlingar

Om du gillar att tävla men inte just triathlon så behöver du inte oroa dig. På djurskyddetmalmo.se så kan du spela bland annat bingo och andra spel. Perfekt för dig som gillar att spela på nätet och se dina vinster framför dig.