Start » Svenska triathlonförbundet

Svenska triathlonförbundet

Svenska triathlonförbundet växer i takt med att intresset för sporten ökar. Triathlon är en multisporttävling där man tävlar i tre olika uthållighetsmoment. Simning, cykling och löpning är grundstenarna i modernt triathlon. Ordningen på delmomenten brukar vara på samma sätt, även om det förekommer lokala variationer. Idag är triathlon en olympisk sport som har deltagare från hela världen. Det svenska triathlonförbundet kommer att representera de svenska färgerna både i de traditionella olympiska spelen och i Paralympics. Paralympics hålls i samband med de övriga spelen. De svenska utövarna håller en hög internationell klass.

Svenska triathlonförbundet bidrar till att triathlon växer i popularitet

Svenska triathlonförbundet håller utvecklingen vid liv

Triathlon uppkom i Frankrike i början på 1900-talet. Det stora genomslaget kom dock inte förrän på 1970-talet. Det var då som den lokala löparklubben Mission Bay i San Diego, Kalifornien, anordnade en uthållighetstävling med de tre grundsporterna i triathlon för första gången. Första året hade tävlingen 46 deltagare men sedan dess har intresset för sporten bara vuxit. Idag är triathlon en världssport som lockar utövare från hela världen till både träning och tävling. Det svenska triathlonförbundet innefattar idag runt 250 olika klubbar, en siffra som kan förväntas fortsätta att öka.

En sak som garanterat har hjälpt sporten att få ett så stort genomslag är de olika långdistanstävlingarna i vilka det ställs extrema krav på utövarna. Den mest kända tävlingen i långdistanstriathlon är den otroligt tuffa Iron Man som årligen hålls på Hawaii. Under loppets gång slutför deltagarna 3.86 kilometer simning, 180 kilometer cykling och 42 kilometer löpning. Man förstår att det inte är en dans på rosor att avverka ett maratonlopp efter den hårda fysiska utmaningen i de två föregående grenarna. Svenska triathlonförbundet har haft ett antal deltagare i detta, det mest prestigefyllda av alla långdistanslopp.

Ta del av information och inspiration

Det svenska triathlonförbundet anordnar regelbundet både tävlingar och träningar som knyter samman den svenska triathlonscenen. Eftersom sporten är så varierad är den mycket populär bland barn och ungdomar. Det anordnas regelbundet tävlingar av förbundet, även för de yngsta. För att veta vad som är aktuellt just nu finns det en mycket bra tävlingskalender på förbundets hemsida. På sidan kan du ta del av mycket information om träning för triathlon vilket är spännande för dig som är nyfiken på sporten. Där hittar du dessutom enkelt kontaktinformation till olika klubbar runtom i Sverige.

Det svenska triathlonförbundet jobbar hårt för att öka kunskapen om denna härliga sport. Med ett antal deltagare som är kvalificerade till de olympiska spelen går det att anta att intresset för denna krävande sport kommer att öka. Det är med andra ord ett utmärkt tillfälle för dig som är intresserad av sporten att göra slag i saken och kontakta en klubb nära dig för att komma igång med träningen. Förbundet tar regelbundet ut framstående utövare till något av de tre olika landslagen som finns. Landslagen är uppdelade efter långdistans-, kortdistans- och juniorkategori.

Triathlon är en sport som växer i storlek

Svenska triathlonförbundet har sedan starten bara vuxit i storlek och popularitet. Det stora jobb som eldsjälarna i organisationen lägger ned för att öka sportens popularitet gör att det ofta bjuds på olika aktiviteter. Idag är det enkelt att hitta många tränings- och tävlingstillfällen i hela landet. Bland annat finns många uttagstävlingar där det finns möjlighet att kvalificera sig både till landslaget och den klassiska Iron Man-tävlingen på Hawaii. Det finns också tävlingar för alla olika nivåer. Om du är en oerfaren utövare behöver du med andra ord inte vara orolig, det finns garanterat en tävling som passar just dig.

Här kan du läsa mer om Svenska Triathlonförbundet