Start » Vintertriathlon

Vintertriathlon

Triathlon är en mycket populär sport som består av cykling, simning och löpning på olika distanser. På vintern vill många utövare kunna fortsätta träna och tävla. Därför har grenen vintertriathlon skapats. Vintertriathlon består av löpning på snö, mountainbike och längdskidåkning. Det är en mycket liten sport som bara genomförs i länder med snö. I Sverige finns flera olika tävlingar och SM genomförs varje år. Det är en större sport i länder som Österrike och Italien och de andra länderna kring Alperna. Där är det vanligast att världscuptävlingarna och VM genomförs. Vill du pröva på vintersporten vintertriathlon kan man göra det på skidorter i Alperna. På Snöresor.com kan du boka skidresor till vinterskidorter där man kan pröva på sporten.

Vintertriathlon på cykel

Vintertriathlon har flera internationella tävlingar

Internationella triathlonförbundet genomför världscuptävlingar i vintertriathlon. VM har genomförts sedan 1997 på både dam- och herrsidan. Förbundet ansökte också om att införa det som en ny OS-gren vid OS i Sotji 2014, men fick avslag. Det är ännu en mycket liten sport som bara finns i några få länder. Störst är det i länderna kring Alperna. De flesta världscuptävlingarna hålls i Europa men sporten utförs på tre kontinenter till. De starkaste nationerna i internationella tävlingar är Österrike, Italien, Tyskland och Norge.

I Sverige är detta en relativt liten sport men med ett ökande antal utövare. Ofta är det sommar-utövare som går över och tävlar i vintertriathlon också. Den svensk som har lyckats bäst internationellt är Andreas Svanebo från Sundsvall som vann EM 2007, 2008 och 2010. Han har även ett VM-guld från 2010 på meritlistan. På damsidan är bästa svenska Eva Nyström från Mölndal. Hon tog EM-silver 2007 och VM-silver 2006. Det var Sveriges första VM-medalj i sporten någonsin. Hon har även tagit SM-guld i triathlon flera år.

En utmanande sport på snö

Tävlingsgrenen vintertriathlon genomförs helt på snö. Den består av olika moment. Först har vi löpning på snö, följt av mountainbike-cykling och sist längdskidåkning. Distanserna vid tävlingarna bestäms samma dag och avgörs av snö- och väderförhållandena. Målet är att vinnartiden på tävlingen ska bli ungefär 80-90 minuter. För att kunna ta sig fram så snabbt som möjligt på snötäckt mark har tävlingsdeltagarna skor med grov mönstrad sula och cyklar med tjocka däck. Även dessa har grov mönstring och dubbar. Längdskidorna är av klassisk modell och vallas efter temperatur.

Det finns andra lokala varianter av triathlon på vintern. I Rättvik genomförs varje år ett vintertriathlon som består av löpning på snöskor, skridskoåkning och längdskidåkning. Det är en internationellt godkänd tävling och den består av 5 km löpning, 12 km skridskoåkning och sist 8 km längdskidåkning i fri stil. Fri stil på längdskidor brukar också kallas skate och innebär att åkaren inte behöver använda spåren och kan åka diagonalåkning. Denne är fri att saxa även på plan mark, vilket gör att tiderna blir snabbare.

Vintertriathlon är en ny sport på frammarsch

Triathlon är en bra träningsform som har fått stort genomslag och blir mer och mer populärt hela tiden. Det ska bli intressant att följa om den nya vintervarianten av sporten uppnår samma popularitet. Vintertriathlon är än så länge en ganska ovanlig tränings- och tävlingsgren, i alla fall i Sverige. Neråt i Europa har den fått mera genomslag. Alla grenar är konditions- och uthållighetsgrenar, vilket är på modet just nu. Längdskidåkning är redan en populär träningsform. Nu får vi se om det i vinter är fler som tar sig ut och tränar på mountainbike och springer i snön.